Til forsiden
   Caspar
   Anna
 1.ægteskab  Dorothea
   Marie
M.D.Boiwadt
   Anna Margaretha
   Christina Marie
   Marie Helene
 2.ægteskab  Matthias Diedrich
   Johanne Marie
   Charlotte Christine
   Amalie Elisabeth
 
 
Matthias Diedrich Boiwadt
Født 1783, 1788 eller 1789 i Libau (Liepaja), Letland (Latvija)
Ved folketællingen i Nordborg 1845 opgav han fødselsåret som 1783, ved vielsen 1835 opgav han 1789. Efter dødsattesten er han født 1788.
Han døde den 9.11. 1861 i Nordborg.
M.D. var med i Napoleonskrigene som russisk soldat. Sammen med to andre soldater, Westphal og Libau, var han kommet bort fra afdelingen og ville så tage hjem gennem Danmark, Sverige og Finland. De hørte til kavaleriet, red om natte, om dagen skjulte de sig i skovene. De red langs med Slesvig-Holstens østkyst. Når der kom folk, red de ud i vandet.
Fra Ballebro satte de på hesteryg, eller ved siden af hesten, over til Hardeshøj, hvor hestene kreperede af udmattelse på stranden.
Her fandt en ung pige dem en tidlig morgenstund (hun har vel været ude for at malke køer).
De blev lige forskrækkede alle fire. Soldaterne var meget afkræftede, og forsøgte at forklare at de var sultne ved at bide på fingrene.
Pigen fik dem med hjem og blev for resten M.D. Boiwadts første kone.
Befolkningen tog sig af de tre soldater, og de blev på Als.
Der er ingen efterkommere af Westphal og Libau.
(Dette er fortalt Chr. Thomsen af hans morfar, M.D. Bøwadt f.1842)
Udskrift af Nordborg sogns kirkebog:
ung karl, rebslagersvend, Mathias Diterich Boiwadt, fra Libau, en søn af Kasspar Boiwadt, reebslager i Libau og hans hustru, Dorthea Eldsabeth f. Freiholz.
Efter forordnungsmæssig aflagt ed hos øvrigheden formedels manglende beviis, som han nu i krigens tid ikke kunne erholde fra sit fødested, copuleredes han til pigen, Anna Christina Hansen, en datter af reebslager Hansen i Nordborg og hans hustru Marie Birgitte Hansen. (Faderens fornavn er ikke nævnt i attesten, men formodes at være Nis.)
Anna Christina døde i Nordborg den 31.1.1835.
4 børn fra 1. ægteskab
M.D. Boiwadt blev viet anden gang i Nordborg kirke den 12.7. 1835 til Helene Clausen (Hansen)
Født den 15.7.1810 i Ulkebøl
Død den 6.4.1872 i Nordborg.
Datter af daværende kådner i Ulkebøl, Claus Hansen senere gårdejer, Storkereden, Asserballeskov og hustru Anne f. Moldt fra Mølby, dengang Ulkebøl sogn.
7 børn fra 2. ægteskab
M.D. Boiwadt var rebslagermester i Nordborg. Desuden købte han æbler op på Als. Disse blev indskibet i Dyvig og Sønderborg og sejlet til Rusland.
Da han som russisk soldat under krigen jo var vandt til at spise alt forefaldende, var han ikke så kræsen.
Rebslagermester M.D. Boiwadt fik som datidens folk sommetider lidt rigeligt at drikke. Når han så kom hjem til konen og fortrød, sagde han: Nå, lill Lenne, hæ do it en stæit slætting te mæ, sånt hen a e væi?
Så svarede konen: En stæit skii ka do fo, sont hen a e væi!
Tilbage.. til toppen